Vinohradské řbitovy & Strašnické krematorium

Druhé největší pražské pořebiště najdeme nedaleko toho prvního. Souvislou řadu řbitovů tvoří jak největší z nich - Olšanské řbitovy, tak níž položený Vinohradský řbitov, s ním propojený areál Strašnického krematoria a naproti přes ulici ležící areál bývalého evangelického řbitova.

Vinohradský řbitov byl založen v roce 1885 a třikrát rozšiřován. Nejvíce hrobů a hrobek je z konce 19. století a začátku 20. až do konce první republiky. Svůj hrob tu měly v té době hlavně rodiny z vyšších vrstev společnosti. Najdeme tu náhrobky typické pro konec 19. století, ale také výjimečné stavby secesní nebo v moderních stylech po 1. světové válce. Některé hroby jsou skutečnými skvosty.

V současnosti je zde přibližně 16 000 hrobů, přes 900 hrobek, přilehlý urnový háj má 4300 míst a 1850 míst v kolumbáriích. Je plně obsazen a pořbívá se pouze na uvolněná místa, případně do urnových hrobů a kolumbárií.

Proti správní budově, okolo které se vchází z Vinohradské třídy vidíme centrální kříž, od něj vlevo pak dojdeme k novogotické kapli sv. Václava z roku 1897, kterou projektoval Antonín Turek. Zde v arkádách jsou také hrobky, například zde má svůj rodinný hrob rodina Václava Havla. Dále od vstupu směrem ke krematoriu stojí obřadní síň se zajímavě řešeným puristickým vchodem.

Je zde pořbeno velké množství známých osobností, ať už politiků, vědců, spisovatelů, výtvarných umělců nebo hudebníků. Velký počet osobností, které tu našly svůj odpočinek, je nám dnes už neznámých. To platí pro různé ředitele škol, přední lékaře, majitele či ředitele továren, soudce nebo členy správních rad. U osob, které jsem dohledal na internetu, najdete odkaz u fotografie hrobu.

Vinohradský řbitov je propojen úzkými průchody s areálem Strašnického krematoria. Sama budova byla projektována stavitelem Aloisem Mezerou, pro zajímavost slánským rodákem, a otevřena v roce 1932. Stylově čistá konstruktivistická budova je největším krematoriem v Evropě. Pojme až 400 smutečních hostů. Okolo krematoria jsou kolumbária a urnový háj.

Galerii obrázků najdete zde.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor