Dovolená v NDR - díl čtvrtý

Friedrich Stowasser známý jako Friedensreich Hundertwasser byl rakouský umělec, který proslul svým osobitým stylem. Proslavil se jako architekt nebo i grafik, ale byl známý i svými excentrickými performancemi. Jeho stavby připomínají vídeňskou secesi nebo dílo Gaudího, ale je vlastně současné, což mě osobně překvapilo, protože jsem donedávna myslel, že Hundertwasser byl skutečně umělec tvořící v secesním období někdy před sto dvaceti lety. On se ale narodil v roce 1928 a jeho poslední díla spadají na začátek 21. století. Jeho druhou vlastí se stal Nový Zéland, ale vlastně žil na své lodi Regentag. Byl propagátorem ekologického a nízkospotřebního životního stylu. Zemřel v roce 2000 na infarkt. Jeho dílo vzbuzuje nadšení, ale má samozřejmě i své odpůrce. Vždycky je ale pohled na jeho stavbu výletem do světa fantazie. Proslavil ho zejména Hundertwasserhouse postavený v 80. letech ve Vídni. Další známé stavby jsou například lázně a hotel v Bad Blumau v Rakousku, pohádkový kostel s cibulovou bání v Bärnbachu ve Švýcarsku, nádraží v Uelzenu v Dolním Sasku nebo toalety v Kawakawě na Novém Zélandu.


My jsme měli štěstí, že jsme za našeho krátkého pobytu v Sasku - Anhaltsku viděli hned dvě jeho stavby (a předtím za celý život žádnou). O první jsme věděli. Je to přestavba Lutherova - Melanchthonova gymnázia ve Wittenbergu. Budovy této školy byly postaveny v sedmdesátých letech 20. století jako typizovaná škola typu Erfurt II. V devadesátých letech byla zahájena přestavba podle Hundertwasserova projektu, ale byla dokončena až po jeho smrti. Celý rozsáhlý objekt vyniká jako všechny stavby tohoto architekta pestrostí, barevností, fantastickými a pohádkovými detaily a absolutním využitím možností. Pobyli jsme v otevřeném areálu nějakou dobu a školní budovy si prohlédli ze všech stran. Byli jsme uneseni.




Druhou stavbu jsme nečekali a narazili jsme na ni v centru Magdeburgu jen pár minut poté, co jsme zaparkovali auto. Budova se jmenuje Zelená citadela a vznikla přestavbou obytného panelového domu postaveného v proluce vzniklé po bombových útocích na konci války. Hundertwasser byl osloven v polovině 90. let, aby budovu přestavěl podle svého projektu. Stylem stavba připomíná Gaudího projekty, ale samozřejmě na první pohled je zřejmé, že je to Hundertwasser. Multifunkční budova skrývá obchody, kavárny restaurace, ale i třeba divadlo, 55 apartmánů i kancelářské prostory. Zelená citadela se jmenuje podle střechy porostlé vegetací. Budova působí dojmem pohádkového zámku, ale zároveň cukrářského výrobku. Několik fotografií mám, ale je lepší podívat se přímo na stránky budovy.



Kompletní fotogalerii najdete zde.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor