Dovolená v NDR - díl šestý

Přišlo poslední ráno v kempu u Barleber See, poslední snídaně a čas odjezdu. V tu chvíli při nás stáli všichni bohové, kteří se zabývají počasím. Už za našeho odjezdu začalo drobně pršet, během chvíle se pořádně rozpršelo a ve střídavě silném a slabším dešti jsme pak jeli většinu cesty až do Čech. Za deště jsme po 55 kilometrech projížděli i městem Zerbst. To nás zaujalo už cestou tam před čtyřmi dny zachovalou branou městského opevnění, ale hlavně zříceninou kostela uprostřed socialistické zástavby. Cestou zpět jsme, nehledíce na déšť, v Zerbstu zastavili.

Ačkoli na to nevypadá, slovo Zerbst je slovanského původu a znamená vlastně Srbiště. Ve tvaru Cierevisti je zaznamenáno v polovině 10. století, kdy už místní slovanské sídlo v rovinaté a vlhké krajiny okolo několika ramen a přítoků řeky Nuth ovládali germánští kolonisté, nejspíše Vlámové, jak tomu zde v severním Německu často bylo. Zerbst se stal rychle vzkvétajícím městem s několika kostely. Později přibyl ještě zámek, který byl v 17. a 18. století sídlem knížat Anhalt - Zerbst. Právě zde se provdala princezna Sophie Augusta Friederike von Anhalt-Zerbst za následníka ruského trůnu Petra III., aby se o několik let později stala carevnou Kateřinou Velikou.

Nacisté postavili v roce 1935 nedaleko Zerbstu vojenské letiště, čímž městu podepsali ortel. Za války byla ve městě letecká škola. (Mimochodem vojenské letišě pak využívala Rudá armáda až do roku 1992.) V dubnu 1945 podnikli Američané na město sérii masivních náletů a téměř celé ho zničili včetně kostelů i zámku a položili tak základ tomu, co jsme v Zerbstu viděli my. Po válce totiž město připadlo do sovětské zóny a za éry NDR tu probíhala taková výstavba, jakou známe nejen z NDR, ale třeba i od nás.
Právě proto na nás působila zřícenina románsko - gotického chrámu sv. Mikuláše (oblíbený raně středověký světec Vlámů) tak přízračně. Zastavili jsme na náměstí před kostelem, kde z jedné strany stála fronta starších domů, ale ze tří stran je obklopovalo sídliště malých podlouhlých bytovek. Působily tu naprosto nepatřičně, stejně jako za zříceninou stojící barokní kostel sv. Trojice. Prostředku prostoru náměstí vévodí socha rytíře Rolanda, vlastně skoro stejného, jako jsme viděli v Quedlinburgu. Dokumentovaný je dřevěný Roland na trhu v Zerbstu od roku 1385. Je třetí nejstarší v Německu. V roce 1445 byla dřevěná postava nahrazena Rolandem z pískovce. Ježatá věžička nad sochou je novogotická přístavba. Za bombardování byl i Roland poškozen, v roce 1980 byl obnoven.

Za Rolandem stojící bazilika jako centrum nejstarší městské zástavby, později pozdně gotický chrám jako symbol bohatství a rozkvětu po roce 1400 a jako symbol zničení města v roce 1945. Místo s velice zvláštní atmosférou, kde promlouvá tisíc let dějin.

V roce 1650 vypadal Zerbst takto:














Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor