Krematorium v Motole se řbitovem a památníkem obětí komunismu

Návrh na výstavbu druhého pražského krematoria vznikl už před druhou světovou válkou, ale realizován byl až projekt kvalitního českého architekta a urbanisty Josefa Karla Říhy z let 1951 - 54. Zároveň se stavbou krematoria byl založen řbitov koncipovaný jako lesní řbitov. Rozkládá se na zalesněném návrší v Přírodním parku Košíře-Motol, protéká jím Motolský potok a v okolí rybníku byla založena rozptylová loučka. Patří tak k nejmladším řbitovům u nás.


Architekt Říha vytvořil budovu čistých tvarů za použití kvalitních materiálů, která se vyhnula aktuálním politickým požadavkům na architekturu. Stavba připomíná antické sloupové chrámy a navazuje na český předválečný funkcionalismus.



Krematorium s novým řbitovem bylo vlastně hned po otevření zneužíváno komunisty ke spalování a pořbům do hromadných hrobů obětí režimu. Tyto činy a události byly odhaleny a zdokumentovány v 90. letech. Smutnou a varovnou kapitolu našich dějin dnes připomíná památník obětem komunismu.




Vedle památníku najdeme hrob Františka Kriegela, politika, který proslul svým statečným postojem v roce 1968. Z dalších osobností tu můžeme najít hrob herečky Stelly Zázvorkové, rodiny současného filosofa Karla Máchy (který ale ještě žije) nebo archeologa Václava Mouchy.






Motolský řbitov je místo vhodné nejen k naučné vycházce, ale i ke klidnému spočinutí v tiché přírodní oáze nedaleko rušné Plzeňské třídy. Chodníčky, schodiště a cestičky v lesním porostu vytvářejí labyrint, kterým je příjemné procházet. To vše s heslem Memento mori v mysli. S heslem, na které se v současné době příliš nedbá, jako kdyby měli snad současní lidé žít věčně.... Jako by zrovna dnes lidé věděli dne, věděli hodiny.





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor