(Boží) hroby se otvíraj

"Každou noc ve dvanáct
hroby se otvírají
mrtvoly vylezou
klouby si narovnají"
(Root - Hřbitov)

Naštěstí to není úplně tak, jak zpívá Jiří Valter z legendární brněnské black metalové skupiny. Šlo o zpřístupnění kaple Božího hrobu ve Slaném v rámci Dne evropského dědictví. Akcí bylo ve Slaném více, ale otevření kaple na tzv. Bóžáku mě velice lákalo. Domluvili jsme se s přítelem Maanjou a v sobotu po půl jedné odpoledne jsme vyrazili okolo Fantova mlýna na Bóžák.


Co to vůbec je,ta kaple Božího hrobu? Je to kopie kaple, která stojí v centrální části baziliky postavené nad údajným místem pohřbení Ježíše Krista v Jeruzalémě. Jak vypadá dnes celý chrám a kaple v něm, se můžete podívat na dvou obrázcích převzatých z Wikipedie.



Kapli na kopci mezi Slaným a Smečnem nechal v roce 1665 vystavět Bernard Ignác Jan z Martinic, přední český šlechtic své doby, horlivý katolík a podporovatel církve a rekatolizačního procesu. V roce 1651 převzal rodové panství smečenské spolu s městem Slaný, které ztratilo po bělohorské porážce a následných událostech svá práva a připadlo do vlastnictví právě rodu Martiniců. Vrch oficiálně zvaný Okrouhlík, v oné době nezalesněný, byl pro zřízení takové kaple ideální. Na vrcholovou plošinu s kaplí bylo totiž vidět i ze smečenského zámku. Ke kapli byla upravena cesta pro poutníky a vedle ní byla zřízena poustevna, kde přebýval jeden z bratrů františkánů, které Bernard Ignác Jan přivedl do Slaného, kde pro ně zbudoval klášter v sousedství staršího, původně prostestantského kostela. Do kostela pak byla ještě při úpravách vbudována Loretánská kaple. Slaný je tak jedním z mála českých měst, kde se nacházejí obě tyto kaple.



Slánská kaple Božího hrobu je nejstarší takovou kaplí v českých zemích. Postupně byly budovány další, známá je například kaple v Praze na Petříně. Celkem jich bylo postaveno 25, některé se nedochovaly. Slánská kaple je fascinující stavba zejména svým umístěním, kdy se poutníkovi vynoří před očima po cestě do táhlého vrchu. V letech 2006 - 2011 byla rekonstruována a získala svou nynější podobu.


Kaple běžně není přístupná, stala by se, jak v Čechách zvykem, cílem znuděných výrostků a bezdomovců, nakonec by zřejmě padla za oběť požáru. Tedy dobře, že je zavřena a bývá zpřístupněna jen příležitostně. Ono v ní vcelku toho k vidění moc není. První místnost je polokruhová, osvětlená třemi úzkými okénky s malovanou klenbou. Před vchodem do druhé místnosti leží kámen, který má symbolizovat kámen, který byl odvalen ze vchodu do Ježíšova hrobu. Druhá místnost je jednoduchou úzkou kobkou bez oken s asi dva metry dlouhým kamenným ložem po straně. Do "hrobu" se z první místnosti vchází úzkým a nízkým vchodem.






Poprvé jsem za svého témeř padesátiletého života nahlédl do jedné z nejvýznamnějších slánských památek. Spokojeni jsme s přítelem Maanjou odcházeli vstříc dalším zážitkům.

Kdo se chce o kaplích Božího hrobu dozvědět více, doporučuji diplomovou práci pana Tomáše Řepy na dané téma.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor