Dřevěný kostel Panny Marie v Broumově

Dřevěný hřbitovní kostel stojí na městském hřbitově v Broumově. Je to naprosto výjimečná stavba. Patří k vůbec nejstarším dochovaným dřevěným stavbám na našem území.


Poprvé je zmiňován v roce 1383, ale už tehdy je označován jako starý farní kostel. Byl poničen za husitských válek a v roce 1449 ještě vyhořel. Poté byl opraven a od té doby je v podobě, v jaké ho známe dnes. Kromě drobnějších stavebních úprav. Například v roce 1550 byla obnovena věžička, kterou strhl vítr. Ta byla opravena ještě na začátku 19. století. Ochoz kostela byl původně uzavřený, od roku 1779 je otevřený.




Kostel je jednolodní orientovaná stavba. Na kamenné podezdívce a prahu z dubových trámů stojí hrázděná dubová konstrukce, pobitá zevnitř i zvenčí prkny. Okolo celého kostela je otevřený ochoz, krytý pultovou střechou. Dřevěné desky na stěnách ochozu jsou "kronikou" města - jsou na nich záznamy o zásadních událostech během staletí. Vnitřní prostor je rozdělen na loď, kněžiště s trojbokým závěrem a sakristii. Strop je trámový, pobitý rovněž prkny.



Jak je starý kostel, tak je starý i hřbitov, používaný dodnes. Je plný nádherných starých náhrobků. Ty nejstarší, z už zrušených hrobů, jsou umístěny v ochozu kostela nebo kolem hřbitovní zdi.




Broumovský kostel Panny Marie je unikátní nejen svým stářím, ale také technikou stavby. Nemá jediný hřebík, ale hrázděnou konstrukci z mohutných dubových trámů. Celá trámová konstrukce lodi a kněžiště, stropu a krovů, na které je nasazena vysoká zvonice, tvoří jeden celek, dokonalé tesařské dílo....



Poznámka: Obrázek interiéru kostela je převzat z Wikipedie

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor