Bývalé krematorium v Mostě

Na Wikipedii se dočteme, že "objekt městského krematoria pochází z let 1923-1924 a byl postaven mosteckým stavitelem Ing. Antonem Switilem podle plánů vídeňského architekta Augusta Kirsteina. Vnější forma stavby byla pojata ve stylu klasicistního chrámu s měděnou kopulí a s předsunutým vstupem s antickými prvky. Stavba je dokladem období české individualistické moderny." Je to impozantní chrám s jasně daným poselstvím na štítu.


Hlavní část budovy tvoří čtvercová obřadní síň s prodlouženou půlkruhovou apsidou a s přiléhajícími místnostmi po stranách. Síň je zastřešena kopulí. V průčelí stojí na nárožích dva mohutné pylony, které jsou zároveň i komíny. Jsou zdobeny řetězem postav, snad smutečním průvodem, jak píší na webu litvinov.sator.eu. Tam také zmiňují, že architekt Switil, stavební ředitel města Most, celý projekt převzal z německého města Greifswaldu. Posuďte sami.


Totéž píší i na archiweb.cz. Tam i doplňují rok jeho otevření - 1913 Jinde zas píší, že je to okopírované krematorium v Brémách. I to je podobná budova, ale možná je to tehdejším obecným trendem ve stavbě krematorií v Německu v určitém období. Mimochodem, je psáno Switil i Svitil, ale informací k němu na internetu pramálo.


No schválně, kdo jste kdy naposledy dostal pohlednici z krematoria? Ale vraťme se k mosteckému krematoriu. To má na rozdíl od obou zmíněných německých ve spodní části pod schodištěm kaskádu s bazénem, jejímuž čelu dominuje reliéf s dalšími postavami. Mají prý symbolizovat "věčnost, k níž se z obou stran ubírají osoby obého pohlaví a různého věku".


Mostecké krematorium postavil ing. Svitil podle plánů vídeňského architekta Augusta Kirsteina.To byl původně slezský Němec, který studoval ve Vídni a tam se i usadil. Získal rakouské občanství a zemřel těsně před začátkem druhé světové války v požehnaném věku 83 let. Projektoval například přestavbu kostela sv. Petra a Pavla v Brně, další podobnou přestavbu ve Vítkovicích, muzeum v Magdeburgu (u kterého jsme parkovali při návštěvě Magdeburgu) a tak dále.


V roce 1973 bylo o asi 350 metrů dál postaveno nové krematorium s obřadní síní, která ale dnes nefunguje jako obřadní síň, jsou v ní kanceláře a ještě prochází rekonstrukcí, takže vypadá trochu jako zimák mimo sezónu. Ale architektura to není úplně zlá.


Ve starém krematoriu je dnes Památník obětem druhé světové války. Byl otevřen v roce 2000, když jej do své správy převzalo mostecké muzeum. Na jeho vybudování přispěli také váleční veteráni z Nizozemí, Ruska a Itálie. Památník připomíná 12 tisíc obětí války, které zde zahynuly na nucených pracích při výstavbě chemického závodu v Záluží a v hnědouhelných dolech, a další tisíce lidí, kteří prošli zdejšími zajateckými a pracovními tábory.

Ve městě Most není mnoho budov, které mají okolo sta let. I proto je bývalé krematorium výjimečnou památkou. Moderní budova v klasickém slohu je skvostným architektonickým dílem, ale také dokladem toho, jak lidé a společnost ještě před několika desetiletími přistupovali k otázkám okolo úmrtí a posmrtného života.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor