Židovský hřbitov v Litni

Liteň je městys nedaleko Berouna ležící na plošině mezi údolím Berounky a hřbetem Hřebenů. Je známý působením básníka Svatopluka Čecha a operní pěvkyně Jarmily Novotné. Dominantou Litně je zámek, který je původně středověkou tvrzí. V 17. století se stal majitelem panství hrabě Kuňata z Bubna a Litic a původní tvrz nechal přestavět na barokní zámek. Tentýž hrabě otevřel brány svého panství Židům a daroval jim pozemek pro synagogu, školu a hřbitov. Tak se v Litni usadila židovská komunita. Židé nevytvořili v Litni ghetto, ale žili rozptýleně mezi ostatním obyvatelstvem. Po téměř 200 letech dosáhla populace liteňských Židů 192 obyvatel. Po roce 1848, kdy se změnily zákony v celé monarchii, začal počet židovských obyvatel v Litni klesat stejně jako tomu bylo v jiných venkovských židovských komunitách. Židé se stěhovali do měst za lepší prací a často se během následujícíh desetiletí plně asimilovali. Z těch několika málo židovských obyvatel, kteří v roce 1939 v Litni a okolí ještě stále žili, ani jeden neunikl transportu do vyhlazovacích táborů. Do Litně se nevrátil nikdo. Jejich životy ukončili nacističtí vrazi.

Zatímco liteňská synagoga byla po druhé světové válce přestavěna na hasičskou zbrojnici, hřbitov je zde stále a je velice dobře zachovalý. Hrobnický domek a obřadní síň jsou sice v dezolátním stavu, ale na hřbitově se zachovalo asi 300 náhrobků, mnoho z nich barokního či klasicistního typu.



Hřbitov byl v 18. a 19. století rozšiřován a naposledy se zde pohřbívalo na začátku druhé světové války, tedy před transporty.



Najdeme zde některé skutečně nádherné náhrobky, ať už pozdně barokní nebo klasicistní, často zdobené mluvícími znameními. Můžeme tu najít symbol kohenských rukou (kohen = kněz, rodiny Kohnů, Kohenů apod.), konvičky (příslušníci kmene Lévi, kteří měli povinnost omývat kohenům ruce před obřadem) nebo třeba lva, což je symbol Izraele jako takového nebo příjmení jako Löw a podobně. Zajímavý a poměrně vzácný je symbol Urobora, hada požírajícího vlastní ocas. Symbolizuje cyklickou podstatu věcí, zánik a obnovu nekonečně probíhající ve vesmíru.







Toto je skutečně krásný hřbitov s výjimečně zachovalými náhrobky a rozhodně stojí za návštěvu. Ta naše se navíc odehrávala za podzimního mlhavého počasí, které umocňovalo atmosféru místa.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor