Zaniklý hrad Řebřík a kostel sv. Petra a Pavla

Hrad Řebřík stával na úzkém hřbetu, kterým vrcholí svah nad soutokem Svatopetrského a Pařezského potoka. Je zmiňován k roku 1318 a jeho pravděpodobným stavitelem je Markvart z Řebříka, zřejmě člen rodu pánů ze Žerotína. Majitelé se střídali, jedním z nich okolo roku 1410 byl Petr Prase z Chrástu, což tu uvádím, protože je to vtipné jméno. Posledním majitelem byl Burian ze Švamberka, poté byl roku hrad 1495 vykoupen a připojen k rozsáhlému křivoklátskému panství. Od té doby pustl a dnes z něj prakticky vůbec nic nezbylo. Jen studna na vrcholu hřbetu naznačuje, kde stávalo jádro hradu. Tam stál i palác jako jediná výrazná stavba v jádru hradu. Stísněný prostor více neumožňoval. Dvě oddělená předhradí se také nezachovala, na jednom z nich byla postavena zvonice. Laicky řečeno - nic tu vlastně není- Ale je to atraktivní terén, který stojí za to prolézt.





Celá lokalita Řebřík tvořila významný celek s hradem, dvorem, malou vsí, kostelem a rybníkem s haltýřem. Dnes stojí u silnice jen kostel a dva domy. Lokalita leží šest kilometrů severně od Zbiroha. Kostel byl původně gotický, v 18. století barokizován, pak chátral, pak byl přestavován, pak zase chátral a dnes je v nějakém jakžtakž stavu využíván pro kulturní akce, výstavy a koncerty. Kostel byl otevřen a na oltářní obraz s oběma světci, Petrem s klíčem v ruce a Pavlem opřeným o meč, dopadalo světlo skrz okna tak, jak to má v barokním kostele být.



Za kostelem je malý hřbitov sloužící hlavně pro nedalekou obec Líšná. Je tu pár pěkných náhrobků, hrob místního faráře a také hroby zástupců příjmení Mudra, častého na Rokycansku a severním Plzeňsku.





Kostel se hřbitovem pěkně vyniknou z pohledu ze svahu pod bývalým hradem. Příjemné malebné místo, které přímo svádí k zastavení a malé procházce.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor