Bratrský kostel v Chotiněvsi

 Chotiněves je malá vesnice, kterou projíždíte těsně před Liběšicemi ve směru od Polep. Ale když po vjezdu do obce odbočíte, tak ji teprve projedete celou. Do mírného kopečka vystoupáte celou náves s pěknými opravenými statky Ve vsi byla roku 1995 vyhlášena památková zóna, do které spadají zemědělské usedlosti, venkovské domy, kaple. sv. Prokopa a sloup se sochou sv. Vavřince. Ale kvůli tomu tu nejsme, i když je to pěkné. Na konci vesnice u silničky k vlakové zastávce Horní Řepčice stojí budova, o které byste si mysleli, že je to husitský kostel z 30. let 20. století. Ale je to kostel Českobratrské církve evangelické z roku 1950.


 Po vyhnání Němců po druhé světové válce dosídlili zdejší obec čeští reemigranti z Volyně, konkrétně z obce Boratín, dnes přilepené na město Luck. Tito Češi byli potomci kolonistů z 19. století, ale také pobělohorských exulantů usazených v polském městě Zelov, kteří se na Volyň přemístili. Před kostelem připomíná původ místních obyvatel památník.


Tito v Chotiněvsi usazení Češi z Boratína byli tedy převážně evangelického vyznání a jejich vůdčí postavou byl duchovní Jaroslav Opočenský. V Chotiněvsi byl proto ustanoven v roce 1948 farní sbor Českobratrské církve evangelické. V roce 1950 vyhověly státní úřady i žádosti o stavbu kostela a ten se stal spolu s kostely na Valašsku - v Rožnově a Kateřinicích - a Milíčovou modlitebnou v Praze Malešicích poslední církevní stavbou na dlouhou dobu. Autorem všech těchto staveb byl lounský rodák Bohumil Bareš. Hluboce věřící architekt, který byl autorem především právě sakrálních staveb, byl aktivní i ve vedení bratrské církve. Jeho bratr Pavel je mimo jiné autorem dřevěné modlitebny v Praze Bráníku. Kostel v Chotiněvsi byl původně prostou modlitebnou bez věže.


Věž byla ke kostelu přistavěna až v roce 1987, takže stavba získala typický kostelní ráz. Poslední zajímavostí je, že zvon ve věži pochází ze zrušeného evangelického kostela v nedaleké Habřině u Úštěku, zajímavě pozdně empírové stavby, centra německých evangelíků z okolí, který je dnes v dezolátním stavu. Války národů mohou mít přímý vliv i na stav církevních staveb vlastně stejného vyznání, které leží pár kilometrů od sebe....





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor