Doktor Zdeňek a další zajímavosti ze slánských hřbitovů

 Každá návštěva areálu slánských hřbitovů přinese něco nového. Nově objevené náhrobky, zajímavá jména, detaily výzdoby. Stačí jen nepospíchat a pozorně se dívat.

Například jen pár desítek metrů od hlavní brány na hřbitovy najdete náhrobek rodiny Němcových. Není nijak výjimečný ani atraktivní svou výzdobou, přesto však pozornému návštěvníkovi neunikne jedna zajímavost. Jméno Zdeňek. Známe několik variant tohoto jména. Dnes nejčastěji užívaný Zdeněk, ale Zděnek, Zdenek a Zděněk. Ale určitě ne Zdeňek. To je prostě chybička, která se vloudila kameníkovi pod dláto. A kuriozita na slánském hřbitově.


 Dříve bylo zvykem psát ke jménům zesnulých jejich bývalé povolání. Lidé tak nějak byli hrdí na to, co dělají. Tak můžete najít na hřbitově různé bývalé c. a k. úředníky, ředitele pošt i škol, lékaře a zvěrolékaře, hostinské i obětavé učitele.





 Asi nejkrásnější náhrobky najdeme z období secesního, tedy zde na malém městě většinou okolo roku 1910. Nejen tvar náhrobku, ale hlavně volba písma a dekorativní zdobení dělá ze secesních náhrobků ty pravé skvosty.





Že i malý náhrobek může být malým uměleckým skvostem dokazují náhrobky lidí, kteří zřejmě nebyli úplně bohatí, ale jejich rodiny měli vkus a cit pro krásu. Ten vyjádřili, když museli pochovat své blízké, často velmi mladé....



Ještě jeden Mudr., tedy respektive jen symbol z jeho náhrobku. Nemusíte vědět víc, lékaře poznáte podle tohoto znamení.


A na závěr dnešní procházky příběh rodiny, kde matka zemřela v necelých šestadvaceti letech. Její dcerce bylo v tu chvíli 10 měsíců a jeden týden. Ta dcera pak zemřela měsíc před svými dvaatřicátými narozeninami. Příběhy na náhrobcích nebývají veselé. A ani nemohou být. Vypovídají o pomíjivosti bytí a nabádají nás nepromarnit čas, který je nám dán. Protože kdo ví, co bude potom....





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor