Chloumek a Chloumeček

Chlum znamená zalesněný kopec. Chlumů je v Českých zemích nepočítaně. O něco méně je Chloumků. Chloumek, který jsme minulou sobotu navštívili, je vesnice, dnes součást města Mělníka, od jehož centra leží poměrně daleko na druhé straně údolí potoka Pšovky. Pokud byste šli z mělnického Náměstí Míru (proč ještě nikdo nepřejmenoval všechna tahle náměstí Míru, klasické bolševické pastičky (A vy jste snad pro válku?)?) přímo rovně dolů přes náměstí Karla IV. okolo Tesca, přes Pšovku a zase nahoru přes hlavní vlakovou trať nedaleko nádraží, tak nakonec dojdete na plošinu s vesnicí, lesíkem a dvěma barokními památkami. 

Lesíkem se dá chodit po turistických trasách a naučných stezkách, ale naše výprava si vystačila s procházkou po obci, neboť jejím cílem byly ony barokní památky. První z nich stojí na nejvyšším bodě Chloumku, vyvýšenině dnes v mapách zvané Chloumeček. Pravděpodobně se vrchu a obci v minulosti říkalo oběma názvy, než se v určité době zapsaly a kodifikovaly. Chloumeček leží v nadmořské výšce 282 mnm. Na jeho vrcholu stojí barokní kaple původně vystavěná v roce 1708 a přestavěná o několik desítek let později. I tak byla už roku 1785 odsvěcena a sloužila jako sklad. Ke znovuvysvěcení došlo v roce 1850. Za bolševického režimu samozřejmě chátrala a dokonce i hořela. Po revoluci si kapli pronajal ukrajinský malíř Alexander Oniščenko a upravil ji na ateliér a bytové prostory. Jaká je současnost kaple, nevíme. Na zdi pod kaplí nápis stále hlásí, že je tu galerie, před vchodem stojí auta s označením galerie a nahoře za plotem štěkal pes. Velice zajímavé místo, škoda, že nepřístupné. Od kaple by byl určitě moc hezký výhled na město Mělník. 



Na opačné straně obce leží poutní kostel Nejsvětější Trojice. Obehnaný zdí připomíná spíš klášter. Byl postavený už ve středověku, ale současná podoba je dílem barokním. Kostel slouží též jako hřbitovní, dokonce byl v 70. letech 20. století přebudován na obřadní síň. Za velice pěknou branou se otevírá pohled na průčelí kostela.


Součástí barokní přestavby bylo i obehnání prostoru ambity uzavřenými dvěma kaplemi, které dnes slouží jako márnice a jako čekárna pro pozůstalé. Na hřbitově lze najít mnoho zajímavých a cenných náhrobků z různých dob. Hroby jsou umístěny i v ambitu. Ve východní části hřbitova stojí jeho druhá dominanta - pseudogotická hrobka rodiny Havlovy.






Chloumek je díky svým památkám i možností procházek po okolní přírodě zajímavým a atraktivním cílem k výletu. Zvláště kostel Nejsvětější Trojice na mě působí jako trochu zapomenutý skvost, který určitě stojí na vidění. Až tedy zase budeme moci do sousedního okresu. Zatím věnujeme poslední pohled kostelu na Chloumku a v zapadajícím slunci míříme k domovu.






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor