Dva unikátní hřbitovy

 Starý židovský hřbitov v Hořicích

 Nejprve si řekněme, že zatímco starý hřbitov v Hořicích se zachoval v plné kráse, z nového, který byl vybudován na vršku sv. Gottharda jako součást areálu městských hřbitovů v druhé polovině 19. století, se zachovala pouze obřadní síň a prázdná pietní plocha. Soustřeďme se tedy na ten starý, který jednoduše najdeme v kopečku nad náměstím, přímo rovně od muzea, kde vám půjčí klíč. 

Projdete místy někdejšího židovského osídlení a v malé uličce můžete najít i synagogu, nyní využívanou husitskou církví.  


Židé jsou v Hořicích poprvé uváděni roku 1524. V polovině 19. století tvořili v počtu asi 400 osob asi desetinu obyvatelstva Hořic. Před druhou světovou válkou žilo v Hořicích už jen asi 70 židů, kteří byli téměř všichni umučeni nacisty. Ve zdejší komunitě bylo mnoho osob patřících k rodům kohenů a levitů, tedy chrámovým kněžím a jejich služebníkům, jak dokládá množství kohenských rukou a levitských konviček zobrazených na náhrobcích na zdejším dochovalém hřbitově. Není asi úplně těžké uhádnout, k jakému rodu patřila známá místní lékárnická rodina Levitů. Památku na jednoho z nich můžeme najít na pamětní desce na Levitově domě v severozápadní části náměstí - směrem ke hřbitovu.







 

Hřbitov byl založen ve druhé polovině 17. století (snad roku 1678), několikrát byl rozšiřován, naposledy roku 1878, kdy dosáhl rozlohy 3,7 hektaru. Na jeho ploše je dochováno kolem 1000 náhrobků od roku 1679 do konce 19. století (poslední pohřeb se tu konal roku 1902), včetně řady cenných barokních bohatě zdobených náhrobků. Pohřbeni jsou zde údajně také židovští vojáci z napoleonských válek. Márnice z roku 1776 je přestavěna na garáž. Hřbitovní dům , původně s výrazným portálem a nápisovou kartuší,byl přestavěn k obytným účelům.







Návštěva hořického židovského hřbitova je skutečným zážitkem. Množství zachovaných náhrobků je až ohromující. Mnoho z náhrobků už na první pohled dosahuje vysoké umělecké a památkové hodnoty. Pestrá výzdoba a obsáhlé (pro mě zatím nečitelné) texty zase dokazují úroveň hořického židovského měšťanstva. Krásné barokní a klasicistní stély nahrazují v zadní části hřbitova náhrobky v novogotickém stylu nebo s použitím tehdejších trendů prozrazující příklon k asimilici jako například napodobenina antického sloupu. Na hřbitově nebylo posekáno a brodění se vysokou trávou dodávalo naší návštěvě nádech dobrodružství. Skvělý zážitek! 

Kompletní fotogalerii najdete zde.










 

Starý židovský hřbitov v Novém Bydžově 

Pokud jsme získali v Hořicích pocit, že jsme byli na velkém a významném hřbitově, tak v Novém Bydžově, kde nám až ke nenápadným vrátkům vedle skvostné vily přivezl klíče na kole sám pan ředitel muzea, jsme byli doslova ohromeni množstvím náhrobků a velikostí, respektive délkou hřbitova. Hřbitov leží na obdélníkovém pozemku o velikosti zhruba 150 na 35-40 metrů a vchází se na něj úzkou uličkou mezi dvěma zahradními zdmi. Za vchodem na zdi je památka na zhruba 70 osob, které se nevrátily z nacistických mučíren. Jde o zhruba stejný počet obětí jako v Hořicích.



 

O tomto hřbitově se soudí, že je třetí nejstarší dochovaný židovský hřbitov v Čechách, každopádně patří k těm nejcennějším. Založen byl roku 1520, rozšířen roku 1735. Je zde dochováno kolem 1500 náhrobních kamenů, nejstarší z roku 1577, nejmladší z roku 1885. Řada z nich je velmi cenných z barokního a klasicistního období s bohatou symbolikou. Také se tu nachází několika tumb. Některé náhrobky jsou zdobeny velice nevšedně a nápadně, například jedna stéla ze 17. století s ratolestí a lidskou tváří v ozdobné kartuši. 








 

Navštívit za jeden den dva tak výjimečné hřbitovy je skutečným zážitkem. Pokud člověk pomyslí, jakým směrem se dlouho vyvíjely dějiny 20.století, tak je skoro až zázrak, že takto cenné komplexy památek byla zachráněny a obnoveny v maximální možné původní podobě. Hřbitovy v Novém Bydžově i Hořicích jsou dokladem pestré kulturní a sociální situace v Českých zemích v minulých staletích. Zajímavá část naší historie, která sice zanikla, ale stále je možné se z jejího odkazu učit a poznávat. 

Kompletní fotogalerii ze starého židovského hřbitova v Novém Bydžově najdete zde.





 



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor