Schovaná synagoga a hřbitov pod mostem

Za mostem přes řeku Jizeru ve směru od Prahy, Liberce a Malé Skály se ocitnete na ostrově, který Jizera utváří spolu se svým ramenem, Malou Jizerou. Tady se můžete dostat až k turnovskému pivovaru a k jeho stánku, kde si můžete dát výborné pivo a k němu třeba klobásu. Je tam odtud hezky vidět zámek Hrubý Rohozec za řekou. Ale o tom tenhle příspěvek vůbec není. Když překročíte i Malou Jizeru, tak najdete hned za řekou malou čtvrť zvanou Trávnice. To je čtvrť velice malebná, z jednoho trojúhelníkového bloku dlouhou ulicí k rameni Jizery protažená pod vrchem, na němž jsou též přilepené domky a nad nímž centrum města leží. Tady naleznete vchod do synagogy, ale vlastně žádnou nevidíte. A to je spolu s židovským hřbitovem ležícím na okraji města Turnova téma tohoto příspěvku.

Synagoga za kovovou bránou samozřejmě stojí, jen byla v průběhu staletí obklopena domy tak, že z ulice je vidět pouze schodiště na galerii a ze dvorku jedna strana budovy po celé délce. Pochází z roku 1719, ale je to až třetí synagoga v Turnově v pořadí, první zděná. Židovské osídlení se tu datuje určitě roku 1525, potom však byli židé vyhnáni. Noví osídlenci židovského vyznání sem přišli na pozvání Albrechta z Valdštejna v roce 1623. V polovině 17. století si staví už druhou synagogu a okolo ní vzniká ghetto. Zde stojí i současná synagoga, postavená po velkém turnovském požáru.


Okolo roku 1950 prodávají holocaust přeživší turnovští židé synagogu podniku Drobné zboží Pardubice, nemajíce sílu za nové totality dál budovu udržovat. Podnik zde zřídí skladiště. I po roce 1989 je zde stále skladiště. Poté, co se podaří prohlásit synagogu za kulturní památku, ji v roce 2003 kupuje město Turnov a za několik let ji nechá zrestaurovat. Podívejte se na těchto nepříliš vydařených fotografiiích, jak nádherné interiéry mohly přijít vniveč!



Turnovská synagoga se skládá ze vstupní části, která byla využívána jako předsíň, z ústřední části sloužící jako modlitebna a z ženské galerie. Na ženskou galerii vede ze dvorku kamenné schodiště, které je, jak už víme, viditelné z ulice. Dřevěná vrátka pod schodištěm vedou na boční dvorek synagogy,  kde na vás zapůsobí kovová socha Golema. Synagoga je dnes místem, kde si lze prohlédnout výstavu nebo přijít na koncert, ale také je velice příjemným prostorem nabitým atmosférou. 




V roce 1625 kupují turnovští židé pozemek u sobotecké silnice a tam leží turnovský židovský hřbitov dodnes. Jeho štěstím může být, že nedopadl jako hřbitovy v blízkých Sudetech, často ničené a někdy zcela zdevastované, ale... Na turnovský hřbitov si komunisté vymysleli jinou lahůdku. Přemostili ho silničním obchvatem a část hřbitova tak uvěznili do věčného stínu, chladu a hluku. 



Na hřbitově se nachází asi 550 náhrobků barokního, klasicistního, secesního i moderního typu. Pohřbeni jsou zde předkové Ivana Olbrachta a Pavla Tigrida. Také tu stojí hrobnický domek postavený okolo roku 1800, kde je dnes expozice věnovaná židovské komunitě v Turnově a okolí. Všechny jsou orientovány ve směru západ – východ s nápisy obrácenými k jihu. Nápisy jsou v hebrejštině, od poloviny 19. století také v němčině a poté i v češtině. Poslední pohřeb se tu konal v roce 1956.








Ačkoli hřbitov stavbou silničního mostu utrpěl, v současné době je o něj pečováno. Hrobnický dům byl opraven v průběhu 90. let 20. století, ohradní zeď byla opravena v letech 1997 - 2002. V téže době byla postavena většina povalených náhrobků a následně v letech 2005 – 2007 restaurována většina náhrobků cenných. Všechny židovské památky jsou mementem mori doby nacistické, ale některé z nich, zbourané v šedesátých nebo osmdesátých letech, nebo právě tak jako turnovský hřbitov jsou nějakým způsobem zasažené, jsou mementem mori i doby komunistické.

Více fotografií najdete zde.


 




 




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor