Židovský hřbitov v Moravském Krumlově

 

Židovské hřbitov je jednou z mála dodnes dochovaných památek staleté přítomnosti židovské komunity v Moravském Krumlově. Židé se začali v Krumlově usazovat už okolo poloviny 15. století, ale dobu vzniku hřbitova nelze jednoznačně určit. Nejstarší čitelný náhrobek je datován k roku 1613. Celkově se na ploše hřbitova o výměře asi 0,8 ha (skoro stejně jako hřbitov v Dolních Kounicích) nalézá 406 dochovaných náhrobků, z toho 250 čitelných (110 mužských, 119 ženských a 10 dětských náhrobků).

 



Krumlovské náhrobní kameny jsou provedeny z různých materiálů, náhrobky ze 17. – 18. století převážně z pískovce, slepence a výjimečně z vápence, mladší pak z kamenicky cennějších materiálů – černé a světlé leštěné žuly a mramoru.Typologicky patří do skupiny aškenázských náhrobků, jejich jednoduché členění, výzdoba a symbolika odpovídá ostatním jihomoravským hřbitovům. Zvláště cenné jsou dochované náhrobní kameny barokního typu ze 17. století.









Pozornost si zaslouží pomníky významných osobností, zejména tedy rabínů, jako byli například Jakob Moše ben Jehuda Kann, Abraham Cvi Hirsch, Aron Mordechaj Schwab, dr. Adolf Hahn, Cantor Samuel Lagodzinsky. Pohřbívalo se zde až do zániku židovské obce, poslední pohřeb zde proběhl v roce roku 1937. V průběhu následujících desetiletí nebyla údržba hřbitova dostatečná a tak postupně chátral, zarůstal a stal se terčem řádění vandalů, mnohé náhrobky byly povaleny a poničeny. V současné době je hřbitov vyčištěný a přístupný, většina náhrobků vztyčená.

Zdroj informací: Židovská obec v Moravském Krumlově, Eva Grunová, Jaroslav Klenovský, 2002

Kompletní album zde.






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor