Zřícenina kláštera Rosa coeli v Dolních Kounicích

Dolní Kounice, malé město usazené v údolí řeky Jihlavy, zde po soutoku s Rokytnou a Oslavou už docela široké a silné řeky, může se pyšnit mnoha památkami a jedním slušným restauračním zařízením. Jednou z největších atrakcí je poměrně zachovalá zřícenina středověkého kláštera s velice pohnutou historií. Slaňákům, Louňákům a dnes už i obyvatelům jiných regionů se nemůže nevybavit ruina nedostavěného chrámu v Panenském Týnci. Ten byl ještě před nějakými 15 lety poměrně neznámou lokální památkou, pak se začalo psát v novinách a následně na různých stránkách na internetu, že jsou v prostoru chrámu pozitivní zóny. Od té doby se stala chrám v Týnci davově navštěvovanou památkou.... V Kounicích turisté byli, ale ne v tak hojném počtu, aby se hromadili. Ostatně areál kláštera v Dolních Kounicích je daleko rozlehlejší než chrám v Panenském Týnci a turisté se v něm lépe rozloží... Klášter působí impozantně z dálky i uvnitř kostelní lodi. 



Klášter založil šlechtic Vilém z Kounic v roce 1181. Kounicové jsou tak starý šlechtický rod, že se o jejich počátcích ani moc neví. Založili město Kounice a následně i klášter. V 16. a 17. století se stali skutečnou šlechtickou elitou a jejich hvězda stoupala i dále do 19. století. Klášter byl původně dřevěný a byly do něj uvedeny premonstrátky z Louňovic pod Blaníkem. Stal se tak nejstarším ženským klášterem na Moravě. Jeho význam stoupal a koncem 13. století se stal královským majetkem. V královské době tu byl postaven hrad na obranu kláštera. Ten přesto nezabránil husitům klášter vyplenit a vypálit. Jaký byl osud jeptišek, nevím. Toto byl počátek konce. Klášter byl sice opraven, ale v bouřlivém 16. století došlo k úpadku morálnímu. Jak píší hrady.cz: Probošt Göschl přestoupil k luterskému vyznání a oženil se s jednou z místních jeptišek. Olomoucký biskup zjistil, že život jeptišek v dolnokounickém klášteře byl „neřestný a krajně pohoršlivý“...

Klášter pak postupně měnil majitele a upadal. Naposledy se o jeho zachránu pokusili strahovští premonstráti na konci 17. století, ale sotva opravili chrám, tak celé Dolní Kounice zachvátil požár, který se klášteru nevyhnul. Premonstráti to definitivně vzdali asi o rok později a klášter se začal měnit v ruiny. Od konce 19. století a následně od roku 1926 probíhají záchranné práce. Vstupné je přijatelné a můžete zvolit průvodce živého nebo tištěného. Projít se dá nejen chrám, ale i rajský dvůr a dokonce ochozy v patrech. I díky areálu kláštera jsou Dolní Kounice velice atraktivním cílem pro milovníky historických památek. Příště si povíme o židovském osídlení Kounic a o památkách s tím spojených.




 




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor