Kostel sv. Františka na Habrovce

Letošní Noc kostelů připadla na pátek 10. června, ale já měl na ten večer už nějaké povinnosti, proto jsem se tomuto tématu věnoval jen okrajově. Cestou na svoji akci jsem se zajel podívat na kostel sv. Františka z Assisi v Praze - Krči, v lokalitě zvané Habrovka.

 


Jak vidno, kostel je zajímavou ukázkou dřevěné sakrální stavby. Byl postaven během dvou týdnu před Vánoci roku 1941 podle projektu Jaroslava Čermáka a úprav Emanuela Hrušky, architekta a urbanisty. Interiéry pak vytvořil také Jaroslav Čermák, specialista na sakrální architekturu (funkcionalistické kostely v Praze - Košířích, Českých Budějovicích atd.) a aktivní katolík, jemuž bylo komunisty znemožněno svou práci vykonávat. 


Kostel sv. Františka stojí na obdélném půdoryse a vysokou sedlovou střechou připomíná klasickou českou chalupu nebo stodolu. Nad presbytářem zdobí hřeben střechy drobná zvonička, která nám dává na vědomí, že toto obyčejná chalupa není.. Hlavní loď je dřevěná na podezdívce, která přechází v zadní části kostela ve zděné části sakristie. Také předsíň je zděná. Interiér kostela je úsporný a řešení prostoru je velmi působivé.Kostel sv Františka na Habrovce je jednou z mála církevních staveb z období druhé světové války. Stavba byla realizovaná svépomocí a financovaná z prostředků farníků. Prostě působící dílo má architektonickou kvalitu, pro kterou bylo prohlášeno v roce 2010 za kulturní památku. Zároveň představuje specifikum vymykající se tehdejším proudům v architektuře a je dokumentem náboženského života v období Protektorátu na pražské periferii.

 

Fotografie interiéru je převzata z této stránky.


 


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

V Budyšíně, městě věží

Za nálezem keltské hlavy na místo činu

Dvě hodiny v Království