Nejkrásnější růže kvetou v Sobotce na hřbitově....

Slova básníka Fráni Šrámka pocházejí z korespodence s jeho přítelkyní a později manželkou Miloslavou Hrdličkovou-Šrámkovou (a byl tak nazván i literární pořád na stanici Vltava), ale soboteckému hřbitovu se místní rodák věnoval i ve své básnické tvorbě. Není divu. Hřbitov umístěný do svahu vedle vršku se zámečkem Humprechtem patří k těm nejmalebnějším, které jsem kdy viděl. Založen byl roku 1858 a z druhé poloviny 19. století tu najdeme mnoho pěkných náhrobků anebo také památníček vojákům z rakousko . pruské války roku 1866. V roce 1912 byl založen hřbitov nový a roku 1947 urnový háj. Starý hřbitov zdobí centrální kříž, nový hřbitov pomník rodáků jinde pohřbených z roku 1927 od architekta Pavla Janáka s medailony od sochaře Karla Pokorného (mimo jiné autora známých pomníků jako třeba pomník Sbratření v Praze u Hlavního nádraží nebo pomník obětem důlního neštěstí v Oseku). Pomníky obětem první světové války a padlým rudoarmějcům jsou dílem sochaře Václava Hlavatého, místního rodáka, který je zde na hřbitově také pohřben v rodinném hrobě.



 


 

Václav Hlavatý je také autorem prostého pomníku Fráni Šrámka a jeho ženy i nedaleko stojící stély s básníkovými verši. Ale řešení hrobu významného českého lyrika nás nijak neuchvátilo. Šrámek není jediným básníkem zde ležícím. Pohřben je tu Václav Šolc, romantický básník z poloviny 19. století, "skřivan rodné hroudy," jak se o něm můžeme dočíst v publikaci Sobotecký hřbitov od Karola Bílka a Josefa Jindry. Z dalších osobností můžeme jmenovat třeba politika a národohospodáře Jindřicha Gustava Maštálku, přírodovědce Karla Samšiňáka, etnografa a básníkova jmenovce (nebo spíš příbuzného) Václava Šolce, dramatika Oldřicha Daňka, legionáře generála Josefa Picka a řadu méně známých místních literátů a vůbec veřejně činných osob.



 







Mnoho dalších náhrobků nás zaujalo při poklidném procházení soboteckým hřbitovem. Drobná díla sepulklární architektury, zajímavé osoby, nevšední příjmení. Ukažme si jich ještě pár a rozlučme se klasickým citátem z náhrobku rodiny Ortovy: Když umřeš, než umřeš, neumřeš, až umřeš.









Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor