Hřbitovní kostel Zvěstování Panny Marie v Chyši

Titulem město, velikostí městečko. Chyše na východě Karlovarského kraje, v kraji pod majestátní stolovou horou Vladař, se může pyšnit slavnou minulostí a po veletočích 20. století skromnější přítomností. Návštěvníky láká krásný novogotický zámek Lažanských a také sousední pivovar, kde se dá dobře najíst a zakoupit si pěnivý suvenýr na domácí večer u telky. První majitel Chyše z rodu Lažanských byl Prokop I. Lažanský, který v té době vlastnil už panství Rabštejn a Manětín. Chyši koupil v dražbě roku 1766. V té době stál v městečku barokní zámek, který nechala postavit Anna Ludmila Kolovratová-Krakovská, respektive přestavět ze starší stavby. A Anna Ludmila Kolovratová-Krakovská je důležitá pro krátké naše vyprávění o hřbitovním kostele. Na ten jsem několikrát zálibně hleděl ze silnice, ale až teď, v srpnu 2022 jsem poprosil řidiče naší posádky, aby využil času, který jsme ušetřili tím, že v pivovaru bylo úplně narváno, a zajel k němu. 


Anna Ludmila Kolovratová-Krakovská se narodila v roce 1638 nebo 1639 a poprvé se vdala za hraběte Julia Albrechta z jiné větve Kolovratů, a to z Libštejnských z Kolovrat. Podruhé se vdala za Jaroslava Sekerku ze Sedčic, příslušníka v té době už vyhasínajícího starého rodu. A potřetí se vdala za Jiřího Viléma Michnu z Vacínova a v té době právě nechala postavit tento hřbitovní kostel. Michnové z Vacínova se vypracovali z měšťanského do šlechtického stavu koncem 16. století, kdy převzali správu nad majetky Jana Zajíce z Házmburka v Budyni nad Ohří. Dodnes nám po tomto rodu zůstalo několik známých staveb, například Michnův letohrádek v Praze, dnes Muzeum Antonína Dvořáka, nebo Michnovský palác na Malé Straně, za první republiky přestavěn a upraven na sídlo Sokola. Anna Ludmila Kolovratová-Krakovská se stala majitelkou panství Chyše v roce 1672. Panství věnovala svému manželovi Jiřímu Vilémovi Michnovi. A nechala postavit nový hřbitovní kostel, zamýšlený též jako rodinná hrobka. 


Kostel postavený roku 1710 na místě staršího gotického svatostánku je nádhernou ukázkou raného baroku u nás. Stavitelem byl Johann Baptist Rappa, o kterém jsem toho více nenašel. Původně byl kostel zasvěcen Povýšení sv. Kříže. Je vynikající ukázkou barokní architektury přelomu 17. a 18. století a jasně kvalitou převyšuje rámec regionu. Areál spoludotváří márnice a ohradní zeď s dvěmi výklenkovými kaplemi a bránou.




 Na hřbitově je dochováno něco německojazyčných náhrobků, pěkné kříže, náhrobky s anděly. 



Anna Ludmila Kolovratová-Krakovská zemřela roku 1718 a dožila se téměř 80 let. Hřbitovní kostel se hrobkou jejích potomků nestal, neboť panství brzy měnilo majitele. I tak nám po této zřejmě výjimečné ženě zůstala v Chyši opravdu skvostná památka. Kostel Zvěstování Panny Marie .





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor