Řezenské lahůdky - Pivo a pivovary

Poslední díl miniseriálu o zajímavostech města Regensburgu věnuji něčemu, co je typické pro celé Bavorsko a Franky - pivu. Ve Frankách je pivovar v každé druhé vesnici, není tedy divu, že jich je několik k nalezení i ve čtvrtém největším bavorském městě. Ne každý jsme navštívili, ale i tak jsme si přivezli nějaké ty zážitky. 

V samotném historickém centru leží pivovar Bischofshof. Na jedné straně ho ohraničují bývalé římské hradby a brána, ze strany druhé je to jen pár kroků k dómu sv. Petra. Jak název prozrazuje, místo bývalo biskupským dvorem. Stavba biskupského dvora začala v době, kdy se stavěl předchůdce dnešní řezenské katedrály (700-1172). Počátky stejnojmenného pivovaru Bischofshof jsou stejně staré, protože se odtud dodávalo pivo pro stavitele chrámu. Biskupský dvůr byl dokončen v 60. letech 16. století a později sloužil jako ubytování pro účastníky říšského sněmu. V roce 1810 byl biskupský dvůr  prodán. V roce 1852 se objekt vrátil do vlastnictví církve. Od té doby zde sídlí restaurace a pivovar. Výrobní zařízení byla přemístěna na západní stranu města v roce 1910 a tam se vyrábí pivo dodnes. Historický Bischofshof je dnes využíván jako hotel a restaurace.





Někdy člověk narazí z ničeho nic na skvělou hospodu. Tou je určitě i Zum Sauseneck, hospoda, která sídlí v pozdně středověkém domě Haus am Sauseneck, ozdobeném arkýřem. Samostatně stojí budova vytvářející malebné zákoutí přímo láká k návštěvě. Uvnitř najdete skoro autentický středověk, živou atmosféru, příjemné mladé spolustolovníky a také - pivo nalévané z lahve. Je to tak, v hospodě se nečepuje, ale rozlévá pivo z lahve do půllitrů. Kvalita piva za tři, zbytek na jedničku!




Pivovarů je v Řezně a okolí povícero, my jsme navštívili jeden, ale ten jsme si opravdu užili. Brauerei Kneitinger je vyhlášený místní podnik, který funguje už od 16. století. Nenápadná budova na Arnulfově náměstí v sobě skrývá dlouhou chodbu plnou lavic k sezení, výčep s vitrážemi, okolo kterého jsou rozmístěny stolky na stání a nad nimi obří televizní obrazovky, které přenášejí zápasy místního fotbalového manschaftu, a dvě hostinské místnosti, stylově vybavené v bavorsko - loveckém stylu. Nic pro vegetariány, ale milovníci piva a tradičního bavorského jídla si to tu užijí. Ochotná a milá obsluha, která roznášela půllitry s pivem v přenosném košíku, dobré pivo, včetně místní speciality bock, což je nejen pivní styl, ale znamená to i kozel, kterého vidíme ve znaku pivovaru, a v neposlední řadě skvělé jídlo. Vývar s játrovým veleknedlíkem a pravé bavorské klobásy nám ve studeném dni na počátku března udělaly skutečně dobře. Myslíme si, že české pivo je lepší. Ale tady, v Kneitingeru jsme si to opravdu užili.












Ještě okolo jednoho pivovaru jsme šli asi o hodinu později. Brauhaus am Schloss leží naproti zámku Thurn - Taxisů a z venku vypadal opravdu skvostně. Ale nechali jsme si ho na příště. Aspoň se máme kam vracet. A vrátíme se určitě rádi, protože Řezno za to určitě stojí, a to nejen kvůli pivu.



 


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor