Synagoga ve Kdyni

Na Masarykově ulici ve Kdyni, na příjezdu od Domažlic k náměstí stojí vedle sebe dva domy propojené v jeden objekt. Jedná se o objekt bývalé židovské synagogy ve Kdyni, která je velmi pěkně dochovaným příkladem synagogální architektury v Čechách, dokonce je údajně třetí nejzachovalejší synagogou v západních Čechách. Postavena byla v letech 1862 – 1863 v historizujícím, neorománském slohu. Potřebné finance na její stavbu mezi sebou sesbírali členové kdyňské židovské náboženské obce. Zasvěcena byla 21. ledna 1863, ale kvůli úbytku členů obce se od roku 1929 konaly bohoslužby jen o svátcích, naposledy v roce 1936. Uvnitř také bývala od roku 1871 pamětní deska se jmény hlavních stavebníků, kterými byli např. Isak Augstein, Eliáš Klaubr nebo Jakub Hutter. 

Druhou světovou válku přežila synagoga celkem bez úhony, zřejmě jako skladiště. Po válce  (ale možná už před válkou) přešla do majetku Československé církve husitské. Počátkem 60. let byla navržena k prohlášení za kulturní památku, ke kterému ale nedošlo. Teprve od roku 1993 se z podnětu referátu Okresního úřadu Domažlice začal o stavbu zajímat Památkový ústav v Plzni, pak i Židovská náboženská obec v Plzni. V roce 1994 církev synagogu prodala soukromému vlastníkovi, který ji chtěl přeměnit na pivnici. Město Kdyně nakonec po dlouhých jednáních synagogu vykoupilo, získalo do svého vlastnictví a nechalo zčásti opravit. K prohlášení za kulturní památku došlo až v roce 1997. V budově synagogy je v současné době umístěno malé muzeum dokumentující historii kdyňské židovské komunity. Je zde vcelku netknutý modlitební prostor s výmalbou, schránkou na uchování tory a výzdobou z let vzniku stavby. Ve sklepě budovy je zachována mikve, která byla napájena vlastním pramenem.






Pro vstup do synagogy je třeba navštívit informační centrum umístěné v jedné z budov bývalé přádelny na náměstí 230 metrů od synagogy. Po zaplacení vstupného vás sympatický starší pán doprovodí do synagogy a podá vám spoustu informací jak o synagoze, tak o osudech přeživších členů místní židovské komunity.


 



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor