Kostel Povýšení sv. Kříže v Doubravníku

Doubravník je městečko v údolí Svratky nedaleko Pernštejna. Žije tu asi 850 lidí. Jeho historie je dlouhá a zajímavá a přestože je spojená s pány z hradu z Pernštejna, tak v jeho znaku není zubří hlava jako tomu je u jiných obcí v okolí, ale podobá se znaku premonstrátského řádu. A to i přesto, že se uvádí, že zde v Doubravníku byl založen klášter řádu augustiniánek. Malý historický zádrhel. Nejvýznamnější památkou Doubravníku je kostel Povýšení sv. Kříže spojený s rody Pernštejnů a Mitrovských.


Právě na na místě současného kostela se nacházel klášterní kostel místního ženského kláštera, založeného kolem roku 1230. Jeho tvar byl detekován geofyzikálním průzkumem v roce 1992. Ještě na začátku 16. století byl asi chrám v poměrně dobrém stavu, přesto se majitelé panství, Pernštejnové, rozhodli si zde nechat zbudovat rodové pohřebiště v podobě nového kostela. Ten dal postavit v letech 1535-57 Jan II. Bohatý z Pernštejna a jeho synové Vojtěch II., Jaroslav a Vratislav II. Unikátní stavba přechází od pozdní goticky k saské renesanci a navíc je jako jediná sakrální stavba na území České republiky vystavěný z mramoru. Pod presbytářem byla zřízena hrobka Pernštejnů. Hodnotné je i vnitřní vybavení kostela a gotických a renesančních náhrobků. V pozdním baroku bylo vybavení kostela obohaceno o hlavní oltář z let 1781 – 1786, jenž je dílem slavného brněnského sochaře a architekta Ondřeje Schweigla. Oltářní obraz vytvořil jeden z nejvýznamnějších středoevropských malířů a freskařů sklonku baroka, Franz Anton Maulbertsch. Součástí barokního vybavení kostela jsou unikátní, nedávno opět zprovozněné a restaurované varhany, jkteré zhotovil roku 1760 brněnský měšťan Jan Výmola. V 19. století proběhla poslední rozsáhlá úprava kostela – v letech 1859–1867 dal hrabě Vladimír Mitrovský přistavět novogotickou hrobku a nechal do ní převézt tělesné pozůstatky svých předků. Ke kostelu z jedné strany přimyká renesanční budova proboštství a z druhé budova staré školy, kde sídlí úřad a pošta. 


 

Kostel s dalšími historickými budovami vytvářejí malebný severní kout náměstí. To je celé pěkné, prostředek je upravený jako park s kašnou a lavičkami a stojí na něm původně barokní měšťanské domy. Krátkou procházku doporučuji zakončit u místního dobrého piva v tradiční hospodě U Sedláčků, kde se přenesete v čase o několik desetiletí zpět...



 



 



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor