Zchebnout v Hebu aneb Městský a vojenský hřbitov v Chebu

Historie městského hřbitova v Chebu se začala psát v druhé polovině 19. století. Najdete tu výstavní hřbitovní kapli, neméně výstavní hrobky bohatých chebských měšťanů z doby před rokem 1945, rovnostářské hroby nových Chebanů po roce 1945, minimalisticky vybavenou rozptylovou loučku a velké vojenské pohřebiště z doby po roce 2000. Hřbitov, který rozhodně stojí za prozkoumání. 

Na začátku stála myšlenka založení nového hřbitova, protože starý ve městě už nevyhovoval. Zde byly posléze zřízeny městské sady. Nový hřbitov při pražské silnici poměrně daleko za tehdejšími hranicemi města byl vybudován v letech 1877 - 79 podle projektu výnamného místního stavitele Carla Haberzettla (jeho další díla jsou kupříkladu chebské divadlo nebo evangelický kostel ve Františkových Lázních) a z iniciativy městské rady. Starostou byl v té době Adolf Tachezy, významný místní politik i poslanec Českého sněmu, který se zasloužil o rozvoj jak Chebu tak Františkových Lázní. Je proto zvláštní, že právě jeho hrob je velice prostý a nebýt pamětní tabulky, tak ho člověk mine bez povšimnutí.

 

 

Pečlivý projekt stavitele Haberzettla asi nepočítal s tím, že hned za branou hřbitova bude jednou památník padlým vojákům Rudé armády, ale takový je prostě chod dějin. Za centrálním křížem pak najdeme ty nejkvalitnější a nejvýstavnější hrobky chebských měšťanů. Některé náhrobky vytvořil chebský kameník a sochař Karl Wilfert st., který je tu také někde pohřben v rodové hrobce. 





Jak dobře víme, druhá světová válka a události po jejím konci výrazně zamíchaly národnostním složením střední Evropy. Místo německých průmyslníků je náhle Cheb plný českých a slovenských proletářů. Každá taková změna se pak samozřejmě projeví na hřbitově. Hřbitovy tak mohou sloužit jako demografický ukazatel průběhu lokálních dějin osídlování. A také samozřejmě jako ukazatel vkusu a kvality sepulklární architektury. 





Součástí každého většího hřbitova bývají vsypová a rozptylová loučka. Zde v Chebu jsou obě loučky vybaveny velice vkusně jednoduchými betonovými prvky. 


Rozloha celého chebského hřbitova je necelých 1,5 km². Asi polovinu z této rozlohy zaujímá německé válečné pohřebiště. Hřbitov německých obětí 2. světové války v v Chebu byl zřízen v roce 2008 až 2010. Je zde pohřbeno 5711 mrtvých, kteří zemřeli v letech 1939 - 1945 na území celých Čech a Moravy. Mezi nimi je mnoho lidí, jejichž identitu nebylo možno určit. Po dokončení prací by zde mělo přes 7700 mrtvých nalézt odpočinek. Jména a data zjištěná spolkem Volksbund jsou k dispozici v pamětní knize u centrálního památníku. Tlapaté kříže nesou jména zde pohřbených padlých. Oběti, které nebylo možné identifikovat přímo, jsou též pohřbeny na hřbitově. Hřbitov byl slavnostně otevřen 11. září 2010. Toto dílo vyvolalo určité protesty u části chebského obyvatelstva. U lidí, kteří si neuvědomují, že po smrti jsou si všichni rovni a že všichni mají právo najít po smrti své místo odpočinku. Německé vojenské pohřebiště je fascinující místo, které může připomínat vojenské hřbitovy z první i druhé světové války v Normandii nebo v Belgii. Zároveň je tento hřbitov zařízen velmi vkusně a kvalitně, je tedy určitě i lákadlem pro běžného turistu, zájemce o vojenskou historii i o moderní architekturu.

Více fotografií najdete zde.








 




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor