Kaple Navštívení Panny Marie na Vršíčku

Ke kapli na Vršíčku jako k oblíbenému cíli procházek obyvatel Rokycan je z centra města asi 5 kilometrů. Je to tedy dál než z centra Slaného ke kapli Božího hrobu neboli na Bóžák, jak ve Slaném říkáme, ale určitá podobnost obou míst tu je. Kaple u Rokycan je také barokní, i když zhruba o sto let mladší, konaly se k ní poutě a stala se cílem vycházek obyvatel města. Tolik pro srovnání pro Slaňáky. Kaple Navštívení Panny Marie na Vršíčku je dobře vidět z dálnice D5, která dělí město Rokycany od tohoto poutního místa. 

Kaple byla postavena nákladem rokycanských občanů jako poděkování za ochranu před morem, ale muselo proběhnout několik epidemií, než se rokycanští ke stavbě odhodlali. Známe to, kapli chtějí všichni, ale platit by měl někdo jiný. Lidé se nemění. Autorem kaple byl místní stavitel Jan Mourek, který pravděpodobně použil jako vzor některé stavby slavnějších kolegů. Kaple není z hlediska stavebního příliš cenná, její význam tkví v ojedinělosti v dané lokalitě a jako významná krajinná dominanta. Naše malá slánská výprava využila ojedinělé příležitosti komentované prohlídky kaple, která bývá jinak uzavřena, neboť na tomto osamělém místě by bezpochyby byla vandalizována. Mohli jsme si tak prohlédnout interiér a vyslechnout si zajímavé příspěvky k historii místa a výstavbě kaple. 









O prohlídku byl značný zájem, s úvodním slovem vystoupil i pan starosta Rokycan. Naše výprava byla  velice spokojena a mohli jsme se vydat na zpáteční cestu. Od kaple a samozřejmě v opačném směru ke kapli se lze vydat po schodišti anebo serpentinou. Přístupové schodiště stoupá od paty východního svahu Vršíčku kolmo vzhůru až k předpolí kostela. Má celkem 77 schodů. Na hlavní schodiště navazuje jižním směrem ke kapli starší přímé kamenné schodiště o 7 stupních. Serpentina byla zřízena roku 1890. Ve svahu pod kaplí se ještě nacházela poustevna, kde skutečně žili poustevníci, kteří se o kapli starali. Ty časy jsou ale už dávno pryč...





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

V Budyšíně, městě věží

Za nálezem keltské hlavy na místo činu

Dvě hodiny v Království