Zasche & Hemmrich - 150 let

Až do 11. září letošního roku můžete navštívit výstavu v městské galerii MY v Jablonci nad Nisou, která je věnovaná sto padesátému výročí narození dvou významných architektů. Josef Zasche a Robert Hemmrich se oba narodili v Jablonci nad Nisou a významně poznamenali tvář tohoto města. jejich jména jste mohli zaznamenat v předchozím příspěvku, který se architektuře Jablonce nad Nisou věnuje. 

Zejména Hemmrich je autorem mnoha projektů od secese přes modernu až po funkcionalismus. Těch projektů bylo na tři tisícovky, realizovaných staveb necelá tisícovka. Naprosto úctyhodné číslo, navíc když víme, že jeho projetky jsou kvalitní a umělecky hodnotné. Jeho splněným snem bylo prosazení zřízení funkce městského stavitele – urbanisty, do které byl sám jmenován. Po druhé světové válce byl ještě nucen pracovat na stavebním úřadě v Jablonci, ale v roce 1946 umírá. Podívejme se na některé stavby, které postavil mimo město Jablonec. Jde zejména o rozhledny. Robert Hemmrich projektoval vyhlídkové věže na Černé Studnici, tanvaldském Špičáku, v Proseči a na Bramberku. Kromě nich projektoval například i kostel sv. Josefa v Loučné nad Nisou.

Rozhledna na Černé studnici

 

Rozhledna Bramberk

 

 Kostel sv. Josefa v Loučné nad Nisou

 

Josef Zasche měl odlišný osud. Už v roce 1895 se přestěhoval do Prahy, kde se oženil. Udržoval přátelské vztahy s dalšími význačnými českými architekty. Bohužel i přes jejich přímluvy byl po druhé světové válce vyhnán do Německa, kde zemřel v roce 1957. Jeho díla najdeme nejen v samotném Jablonci, ale i v mnoha dalších městech: budova obchodní akademie v Ústí nad Labem, záložna v Aši, paláce a spolkové domy v Prazy, jako např. palác Vídeňské bankovní jednoty v ulici Na Příkopě nebo palác Cukrovarnického spolku na Senovážném náměstí nebo spolupráce na známém paláci Adria, chudobinec a dělnická kolonie v Chomutově, rodinné domy a vily v Jablonci, v Teplicích nebo třeba i v Králově Dvoře a mnoho dalších. Jeho významnou sakrální stavbu, kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v Jablonci nad Nisou, jsme si představili v  předchozím příspěvku. Ale už v roce 1902 postavil pro členy sboru starokatolické církvev Jablonci nádhernou secesní stavbu, kostel Povýšení sv. Kříže. Stylově čistá secesní stavba patří k těm nejvýznamnějším v rámci tohoto uměleckého stylu na našem území.






 

 


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor