Ohrady bez koní, princ bez piva

Výlet, jehož hlavním cílem byla ohrada s koňmi Przewalského, kteří už dva roky spásají trávu na pražském Děvíně, a jehož zakončení mělo proběhnout ve známé máničkovské hospodě U Prince Miroslava, začal vlastně přestupem z vlaku na vlak ve stanici Praha Zličín. Dopravu ze Zličína přes Cibulku a Pražský Semmering totiž provozuje Klub železničních cestovatelů historickými vlaky. Z motoráčku jsme vystoupili na zastávce Žvahov.



Prohlédli jsme si hlubočepský hřbitov s mnoha zajímavými náhrobky. Podél hřbitovní zdi jsme se pak vyšplhali úzkou stezkou na děvínskou plošinu. Před námi se otevřely skvělé výhledy na údolí Vltavy, pankráckou pláň a jižní část Prahy.







Uprostřed pláně byl v roce 2021 vybudován výběh pro koně Przewalského. Divocí koně zde spásají travní porost, čímž by měli napomoci k návratu původních společenstev rostlin a živočichů. Výběh má rozlohu necelých 20 ha a koně se zrovna v době naší návštěvy pohybovali někde na druhé straně. Takže nepomohl ani dalekohled, který jsem výjimečně nezapomněl. Koně jsme neviděli a šli jsme tedy dál. Dívčím hradům, jak se také této planině říká, vévodí vodárenská věž z roku 1977 od známého architekta Karla Hubáčka. Tvoří perfektní kompozici s moderními budovami na Pankráci.



V severním svahu kopce byl v roce 1896 založen hřbitov pro Radlice. Má nevšední trojúhelníkový tvar a rozlohu 37 arů. Nalezají se tu necelé čtyři stovky hrobů a hrobek, některé velmi zajímavé. 





Pak už jsme mířili nejkratší cestou do Radlic na pivo k princi Miroslavovi. Cestou jsme minuli několik zajímavých budov. Speciální školu pro děti neslyšící a s vadami sluchu založil v roce 1926 Karel Výmola, lékař, který péči o sluchově postižené věnoval celý život. Okolo moderní budovy Louvre z roku 2008 jsme sešli do srdce Radlic. Minuli jsme i moderní objekt patřící Dopravnímu podniku. Nad námi se vypínal Paví vrch.





Hospoda U Prince Miroslava leží v bloku pěkných prvorepublikových činžáků nedaleko křižovatky Radlická - Laurová v ulici K Vodojemu. Člověk by se neměl na nic těšit a to se i tentokrát projevilo jako pravdivé rčení. V 16 hodin, kdy se mělo otvírat, se na dveřích objevila cedulka: Dnes od 17h. Malé zklamání, ale museli jsme vymyslet rychlou náhradu, protože jsme už měli hlad a žízeň. Rozhodli jsme se přesunout do Liboce, odkud jsme měli blízko na náš autobus do Slaného. Výlet bez koní a prince Miroslava jsme tedy zakončili na stanici metra Radlická. 








Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor