Dvakrát nejistý Broggio

Článek navazuje na naši loňskou cestu, vlastně přesně před rokem, kdy jsme navštívili několik opravdu pěkných míst a prošli jsme si Litoměřice včetně oběda v Biskupském pivovaru. Letos jsme vyrazili také do Litoměřic, dobře jsme se najedli v indické restauraci a pokračovali dále do hloubi Středohoří. A že je České středohoří v trojúhelníku Litoměřice, Ústí, Verneřice pěkně hluboké! Zpět k aktuální cestě. Měl jsem v úmyslu zastavit se u kostela sv. Kateřiny, který stojí přímo na břehu Labe nedaleko Libotenic. Nejprve jsme ale u Doksan odbočili z hlavní terezínské silnice a přijeli do Rohatců. Tam se musí na křižovatce volit. Doleva na Oleško nebo doprava na Hrobce. Mě ale uchvátila stavba stojící přímo proti křižovatce. Je to barokní kaple Všech svatých.


Je to velká kruhová kaple postavená pravděpodobně podle návrhu Octavia Broggia. Byla postavena roku 1740, muselo by tedy jít o pozdní Broggiovu práci - zemřel roku 1742, nebo o jeho dřívější projekt použitý až v tomto roce. Ale to já nevím, každopádně je to stavba úchvatná, malebná a krásně umístěná na prostranství elipsovité návsi, která na mapě připomíná velkou rybu. 


 

Stavitelem kaple byl Pietro Paolo Columbani, jihošvýcarský Ital, který jako asi dvacetiletý už žil v Roudnici, kde se oženil, prožil necelých 50 let a zemřel. Stal se váženým občanem a jeho synové byli úspěšní. Realizoval mnoho projektů, ať už jako architekt nebo stavitel, zejména v severozápadní části Čech. Kaple byla otevřena, ale zamřížována, každopádně pohled do interéru byl neméně úchvatný.



Nebylo bez příčiny, že mě kaple Všech Svatých zaujala. Podle památkářů "kaple svou podobou a dochovaným architektonickým řešením přesahuje, co se drobnějších sakrálních staveb týče, umělecko-historické hodnoty Ústeckého kraje a řadí se k vůbec nejkvalitnějším barokním stavbám na území České republiky".


Jen pět kilometrů od tohoto skvostu se nachází další nádherná barokní stavba. Je to kostel sv. Kateřiny Alexandrijské, který stojí asi půl kilometru za vesnicí Libotenice přímo na břehu Labe. Což způsobilo jeho zkázu vícekrát v minulosti při povodních, naposledy v letech 2002 a 2013. Stávala zde vesnice Chodžovice, která zanikla už za husitských válek. Kostel zůstal a byl zřejmě velmi hojně navštěvován, přestavěn koncem 16. století a nakonec roku 1702 zbořen. Na jeho místě vyrostla nádherná barokní stavba, jejíž autorství je připisováno Octaviu Broggiovi, ale nikdo to nenapíše naplno, protože se to neví. Památkáři se příliš nerozepisují, Wikipedie také Broggiovo autorství nepotvrzuje.... Faktem je, že Octavio od roku 1699 tvořil samostatné práce. Já jako diletant si můžu dovolit názor a podle mě to Broggio je!





Během komunistického režimu kostel začal chátrat, což byl osud stovek památek všude v republice. Po revoluci se kostela ujal Památkářský ústav a nechal kostel a celý areál opravit. Hřbitov se nedochoval, ale dochovala se zvonice, která byla po rekonstrukci upravena na bydlení a pamětníci si dobře vybaví, že tu správcoval legendární ústecký básník Luděk Marks.



Česká krajina je plná krásných harmonických barokních staveb a i díky tomu je tak výjimečná. Až se budete toulat někde okolo Roudnice a Terezína, tak se určitě zastavte u dvou takových staveb - kaple Všech Svatých v Rohatcích a kostela sv. Kateřiny Alexandrijské u Libotenic.

 



 



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor