Noc kostelů 2023 a tři kladenské svatostánky

Na Noc kostelů jsme vyrazili na Kladno už předloni. I tentokrát jsme zvolili směr Kladno, vyhnuli jsme se však centru a věnovali se jiným částem města. Na východním okraji Kladna leží Vrapice. Je to vlastně normální vesnice, jen že administrativně byla připojena ke Kladnu. Na vyvýšené terase nad potokem kdysi stávalo hradiště, později tvrz a rotunda, dnes pouze kostel sv. Mikuláše. Na Noc kostelů nebyl otevřený, ale přesto jsme neodolali a u památky se zastavili. 

 


Základem kostela je románská rotunda, o které se neví, kdy byla přesně postavena. V gotickém období byla rotunda přestavěna, později ještě upravována do současné podoby. Kolem kostela se rozkládá starý hřbitov s několika zachovanými náhrobky. Místo má skvělou atmosféru a za zastávku rozhodně stojí.







O asi jeden a půl kilometru dál proti proudu Dřetovického potoka leží ves Dubí, dnes také součást Kladna. Z Dubí už jsou vidět budovy rozsáhlých průmyslovývh areálů bývalé Poldovky, ale samotná vesnice má dlouhou historii. Na zalesněném vrchu nad Dubím, který odděluje údolí dvou potoků, leží středověký kostel Narození sv. Jana Křtitele se hřbitovem. Je to pozůstatek dávno zaniklé vesnice a místo, kde své zesnulé pohřbívali nejen obyvatelé Dubí, ale i třeba Cvrčovic nebo Buštěhradu. Kostel ani hřbitov nejsou v úplně nejlepším stavu. Nad místem se vznáší stín zmaru a rozpadu jako připomínka toho, že vše jednou pomine a lidské lpění na životě a smrti je jen přeludem. Každopádně paní průvodkyně byla z každého návštěvníka nadšená, pověděla to málo, co se o kostelíku dalo povědět a my jsme si ho během pár minut prohlédli. Prošli jsme se pak i hřbitovem, mementem života prostých lidí spojených často s průmyslovou činností v Kladně a okolí.








K poslednímu kostelu jsme se přesunuli do asi 4,5 kilometru vzdáleného Švermova, respektive jeho historické části Hnidous. Zde se nachází až překvapivě skvostný pozdně secesní kostel sv. Mikuláše. O kostele a jeho tvůrci, architektovi Antonu Möllerovi, jsem psal už v příspěvku z letošního února. Tentokrát jsem využil možnosti důkladněji si prohlédnout interiér tohoto zajímavého svatostánku. Součástí programu byla i výstava o historii kostela, o jeho výstavbě a o dalších stavbách architekta Möllera. V krásném počasí jsme naplno využili páteční podvečer k setkání se zajímavými sakrálními stavbami, ke kterým se běžně nedostaneme. Už teď se můžeme těšit na další Noc kostelů příští rok!














Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

V Budyšíně, městě věží

Za nálezem keltské hlavy na místo činu

Dvě hodiny v Království